Lite fakta om MSUD

MSUD är en förkortning av engelskans Maple syrup urine disease (ungefär lönnsirapsurinsjuka). Det är en sällsynt, ärftlig ämnesomsättningssjukdom som orsakas av en medfödd oförmåga att bryta ner vissa beståndsdelar i äggviteämnen. När kroppen inte kan bryta ner dessa ämnen ansamlas de istället, och när de når alltför höga nivåer påverkar de bland annat hjärnan. Namnet kommer från att personer med sjukdomen får en karakteristisk lönnsirapsluktande urin. Övriga symptom är attacker med epileptiska kramper, medvetslöshet, tilltagande hjärnskador och även död, om inte sjukdomen upptäcks och behandlas i tid. Behandlingen går ut på att patienten ges en strikt reglerad specialkost, där man har minskat mängden av de ämnen patienten inte kan bryta ner till ett minimum, och levertransplantation. Specialkosten botar inte sjukdomen, men bromsar upp förloppet i väntan på transplantation. Levertransplantation är botande.

Sjukdomen beskrevs för första gången 1954 i USA av tre amerikanska barnläkare[1], som rapporterade om fyra fall med snabbt progredierande hjärnskador i kombination med lönnsirapluktande urin. Sjukdomen förekommer över hela världen, och drabbar cirka fem barn per miljon nyfödda, men med relativt stora skillnader mellan olika länder. Särskild hög förekomst finns i folkgrupper med inavel, som till exempel hos Amishfolket i USA[2]. Sjukdomen nedärvs autosomalt recessivt, vilket betyder att man, för att få sjukdomen, måste få ett sjukdomsanlag från båda sina föräldrar. Båda föräldrarna måste alltså vara bärare av den sjukdomsframkallande genvarianten. En bärare är inte sjuk själv, men om en bärare av genen får barn med en annan bärare är risken att barnet ska utveckla sjukdomen 25%.

Orsaken till sjukdomen är en brist på det mitokondriella enzymkomplexet BCKD (branched-chain -ketoacid dehydrogenase), vilket behövs för att metabolisera aminosyror med grenade sidokedjor, såsom leucin, isoleucin och valin. Detta gör att dessa aminosyror ansamlas i blodet och kroppsvävnaderna, och kan då blockera transporten av övriga essentiella aminosyror över blod-hjärnbarriären, så att det uppkommer en brist på dessa i hjärnan och syntesen av myelin störs [3]. Leucin i höga mängder tros även kunna störa natriumbalansen, och på så sätt leda till hjärnödem. Sjukdomen finns i fem olika kliniska varianter med varierande svårighetsgrad. Vid den svåraste, akuta formen debuterar symptomen redan strax efter födseln i form av medvetandesänkning, kräkningar och kramper och, om inget görs, koma och död. Vid de lindrigare formerna debuterar sjukdomen senare i livet, och ger ofta symptom framför allt i samband med stress (infektion, fasta, trauma) då kroppen bryter ner kroppseget protein till fria aminosyror. I samband med detta kan stora mängder leucin frisättas, vilket kan utlösa en attack. [3]

Behandlingen utgörs i första hand av specialdiet där man utesluter de tre aktuella aminosyrorna i möjligaste mån, och att man i samband med infektioner och inför operationer förhindrar nedbrytning av kroppsegna proteiner genom tillförsel av insulin och glukos (det senare för att undvika lågt blodsocker av insulinet). Levertransplantation är botande.


Kommentarer
Postat av: Anna

Många tankar, intressant läsning. Kan man kolla om Louise me har det, sto ju att det kunna komma senare i livet. Levertransplation är botande, hmm vad menas med det, att man blir fri från det sen då eller? Kanske jag som fattar trögt:S.

2010-12-17 @ 14:38:59
Postat av: Therese

Ja man kan kolla om hon har det men det gör man inte. Jag och Stoffe ska kolla oss när vi nu får tid. Levertransplantation är ju botande, men har inte gjorts i Sverige. Desstutom får man ju äta medicin livet ut för att inte kroppen ska stöta bort den nya levern. Fungerar det med kosten, brukar man välja det. Dels är levern det svåraste organet att trasnplantera =( Vet inte om man hade vågat chansa.. Du är inte trög lilla vän... Kul att du frågar! Kram

2010-12-17 @ 14:57:27
Postat av: index

get the best no credit check around

Svar: What? Who are you?
Therese


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0