Försmak på julen

Idag blev det impulsbak av lussekatter utan saffran och så tomtegröt!
Gröten var planerad och eftersom Lukas inte var helt okej idag men är i skolan. Snorig och hostig.
Rätt som det är blir han sjuk och då blir det inget bakat. Kanske istället sjukhuset, man vet ju aldrig när det gäller honom.
Eftersom det nästa söndag, den 11 dec är överraskningsfest för min mormor som fyller 75 på lucia och jag skulle baka lussekatter till dess, tänkte jag att det var lika bra att baka idag när ingenting annat stod på schemat (för en gångs skull) 
Eftersom mormor och några till i släkten inte gillar saffran så få man baka båda delar. Vad gör man inte för sina nära och kära?! Saffransdegen bakar jag en annan dag. För jag ÄLSKAR saffran! För mig är det iga lussekatter om det inte är saffran i, men alla är ju olika.
 
Vad tycker ni? Gillar ni saffran eller inte?
 
Tomtegröt har jag varit sugen på länge, men inte haft tid och ork. Men idag bestämde jag mig..
Min mormors recept som även min mamma gör. Vissa saker med julen vill man ha som när man själv var liten. Gröten är en sån sak, likaså julköttbullar och den hemmagjorda julskinkan.
Åh vad gott det var med gröt, den blev perfekt och smakade ljuvligt.. alldeles ljummen med kanel och kall saftsoppa... Mmmm
Men något som är snäppet bättre, det är ris a la malta. Kan nog vara det godaste i grötväg.. Åhhh ♥
 
Tänkte dela med mig av min mormors grötrecept!
Man börjar med att koka upp vatten, jag använder vattenkokaren.
Häller i 3 dl grötris i en finkornig sil och häller det skållheta vattnet över risgrynen. Man skållar dom helt enkelt. Det gör man för att de ska svälla.
Smält en stor klick riktigt smör, ca 50 g i en tjockbottnad gryta och rör ner risgrynen där i.
Blanda ordentligt och häll på standardmjölk, nästan 1.5 l. Samt 2-3 st hela kanelstänger.
Låt koka upp under omrörning, det bränns lätt vid i botten. Sänk sedan plattan till 2:an och sätt på locket. Låt koka i ca 1.5 timme, men rör emellanåt och späd med lite mer mjölk när den blir för tjock.
Jag smakar på gröten och risgrynen ska vara helt mjuka, då är gröten klar.
Smaka av med lite socker.
Servera!
 
 
 
En tallrik tomtegröt och en kopp kaffe till lunch satt precis där det skulle. Bjöd mamma också, hon hjälpte till med disken medans jag bakade. Perfekt teamwork! Det enda som sakas nu är snön..
Åh vad mysig julen är.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0